چرا توریستها از موزه فرش فرار میکنند؟!
موزهای ویرانه با یک سوراخ در سقف، فرشهایی که سالها آویزان مانده بودند، تهویهی خراب و حوضهایی برای کارتنخوابها
سایت اطلاع رسانی فرش ایران - کارپتور
ماجرا از آنجا شروع شد که میثم امامی (راهنمای رسمی ایرانگردی و جهانگردی، مدرس گردشگری و کارشناس فرش ایرانی) پس از بازدید از موزه فرش، پستی را در شبکه اجتماعی خود منتشر و نسبت به وضعیت موزه فرش، نقدهایی را ارائه داد.
او در این پست نوشت:
ای کاش این مطلب به گوش آقای وزیر برسه!
امروز به روال قبل برای بازدید درس اصول تفسیر میراث، به اتفاق ۴۰ نفر از راهنمایان و فراگیران دوره راهنمایی تور برای بازدید به موزه فرش رفتیم.
در یک جمله همه شرایط برای نابودی فرشها و ناامیدی بازدیدکنندگان فراهم بود! دمای داخل موزه با دمای یک سونا هیچ فرقی نمیکرد! لامپهای روشنایی سالن هم تقریبا همه خاموش! لابی بیروح و خالی از فرشهای سابق که هیچ تدبیری براش نشده! پرسنلی که اگر نگم ناامید، اما کم امید به خاطر شرایط. سالهاست ارادهای بر حل مشکلات موزه فرش که نیست هیچ، هر روز مشکلاتی هم اضافه میشود. انگار این موزه یک خار پاشنه است برای آقایان!
و فرشهایی که اگر هریک تکه از آنها در یک موزه بینالمللی بود طور دیگهای باهاشون برخورد میشد، کاملا متفاوت از اینجا. من اول از مادر خودم و مادران قالیباف سرزمین شرمسارم. بعد از دوستانی که امروز رنج این بازدید رو به جان خریدند. (توریستهای خارجی که میومدن در کمتر از ده دقیقه از اون فضا خارج میشن!) …
سجاد نوروزیان (مدیر موزه فرش ایران) با تاکید برآنکه این موزه یک خرابه به معنای واقعی کلمه بوده، گفت: بازسازی و آواربرداری آن نیز به اندازه کافی سرعت ندارد چراکه نمیتوان مجموعهای را که طی ۲۰ سال تبدیل به یک خرابه شده، ظرف شش ماه آباد کرد. وضعیت موزه فرش به اندازهای خرابه است که تا زمانی که بتوان گفت تا حدودی سامان گرفته، طول میکشد.
او درخصوص وضعیت نورپردازی موزه فرش نیز گفت: چند هفته است که مشغول درست کردن نورپردازی تالار و موزه فرش هستیم. نور سالن آمفی تئاتر بعد از ۴۰ سال درست شد و نورپردازی تالار فرش نیز در حال اصلاح است و از چند ماه پیش درخواست بودجه شده و کارها نیز آغاز شده است. البته تورلیدری که نقدشان در فضای مجازی منتشر شده است در روز جمعه به موزه فرش آمده بود و با وجود توضیحاتی که همکاران موزه به ایشان داده بودند و گفته بودند که نور موزه درحال اصلاح و درست شدن است، ممکن است تعدادی از نورها روشن یا خاموش باشند و این برای ایمنی است، ایشان به این مورد نقد داشت و آن را منتشر کرد.
سقف مخزن فرش به دلیل کاشت درخت و ریشه دواندن آن سوراخ شده بود. از این رو طی بارندگیها شاهد آبگرفتگی مخزن بودیم و همکاران ناچار بودند با لگن بدوند تا روی فرشها باران نیاید. با هماهنگی شهرداری درخت را جابهجا و سقف مخزن را درست کردیم. اگر کسی دغدغه دارد در موزه باز است و بیاید و پیشنهادش را بدهد. اینکه میگویند من هیچگاه در موزه نیستم، کذب است. بیایند اگر نبودم آنوقت بگویند. درِ موزه فرش ۳ سال روی زمین بود و کسی دراین باره چیزی نگفت. فرشهایی داریم که داغان شده و شکستهاند. باید وضعیت تمام فرشها کارشناسی شود. ۱۸۰۰ فرش در موزه فرش نگهداری میشود که نیازمند بررسی وضعیت هستند.
مدیر موزه فرش ایران همچنین در نقدی که به تبدیل حوضها به باغچه وارد و عنوان شده که قرار بود این طرح موقتی باشد، گفت: این کار یک کار کارشناسی بود. این بخشها حوض نیستند و سازه هستند. حدود ۱۵ سال است که آب درون آن نیست و تبدیل به مکانی برای اسکان کارتنخوابها شده بود و بوی ادرار و مدفوع آنها آزار دهنده بود. نباید فراموش کرد که زه کشی آنجا نابود است و نمیتوان درون این حوضها آب کرد. باید تمام این بخش تراشیده و از نو کار شود. میتوان المان در این بخش گذاشت که نیازمند ارائه فراخوان و برگزاری مسابقه است. تا آن زمان این بخش را تبدیل به باغچه کردیم تا مانع حضور کارتن خوابها شویم. این امر نیز تا زمان رونق گرفتن موزه طول میکشد. اگر افرادی که نقد میکنند، به ما کمک میکردند این کارها به سادگی و با سرعت حل میشد. توانایی ما در همین حد کارهایی است که انجام دادهایم. نورپردازی، فضای سبز، نظافت ورودی، در فرش و… را انجام دادیم و از کمک کارشناسان و علاقهمندان برای اصلاح سایر بخشها استقبال خواهیم کرد. سعی ما برآن است تا نسل جدید نور را برای نورپردازی موزه فرش اجرا کنیم و این امر تا اواسط هفته به نتیجه میرسد.
وجود موش، سوسک و حشرات موذی را تکذیب میکنم.
این موزه نیز مانند هر جای دیگری نیازمند سمپاشی است و انجام میشود.
ممکن است پشه و مگس باشد اما جولان حشرات موذی را تکذیب میکنم.
لامپ و برق و نور و تهویه، ظاهر خرابههایی است که در موزه فرش میبینید. مشکلات جدیتری در این موزه وجود دارد. سقف موزه فرش وضعیت نامناسبی دارد و مملو از آشغال و زباله بود. کسی به پشت بام نرفته بود تا ببیند وضعیت چگونه است. تمام اینها نظافت شده است. مخزن موزه فرش سنسور و حسگرهای خاص خود را دارد و از جمله استتثناهایی است که کار میکند و دما، رطوبت و نور را کنترل میکند.
.
دیدگاه ها
احسن جواب خوب بود .. ولی مقصر کی بود.... پس اوضاع از بیخ خراب است. روشن شدم و در آمدن به تهران حتما با مدیر موزه ملاقات خواهم کرد...