آمادگی برای همراهی با وزیر جدید صمت در بهبود فرش کشور
در پی انتصاب فاطمی امین به عنوان وزیر صمت، انجمن علمی فرش ایران طی نامهای با امضای هیئت مدیره انجم، آمادگی خود را برای همراهی با وزیر جدید اعلام کرد متن نامه به شرح زیر است:
جناب آقای دکتر فاطمی امین
وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت
با سلام و احترام
ضمن تبریک انتخاب جنابعالی بهعنوان سکاندار وزارت صنعت، معدن و تجارت و اخذ رأی اعتماد درخور توجه از مجلس شورای اسلامی که میتواند امیدبخش طرحی نو در اداره امور این وزارتخانه مهم باشد، و با امید به توفیق کامل در پیشبرد برنامههای مدنظر دولت سیزدهم، با توجه به اهمیت هنر- صنعت فرش دستباف ایران که هدایت و اداره آن در آن وزارتخانه استقرار دارد، نکات زیر به استحضار میرسد:
سالیان دراز و بلکه سدهها و هزارههاست که فرش دستباف ایرانی در جای جای این سرزمین کهن و تاریخی رخ نموده و هنرمندان زبردست و تولیدکنندگان چیرهدست این دیار ذوق و قریحه خود را به کفپوشهای کاربردی و مورد نیاز خود آمیختهاند و چنین میراث پرتنوع و گرانمایهای را بر ما پیشکش کردهاند. این هنر- صنعت دیرین را میتوان از جنبههای مختلفی نگریست. میتوان به جنبههای ارزآوری و جایگاهش در میان صادرات غیرنفتی توجه کرد، میتوان اشتغالزایی گسترده و پرشمار آن را در ذهن داشت، میتوان وجوه ارزشمند هنری آن را در نظر آورد، میتوان تاریخ کهن آن و آمیختگیاش با فرهنگ و تمدن ایرانی و اسلامی را ستود، میتوان... و با این همه نمیتوان از وضع کنونی آن اظهار خرسندی و رضایت داشت. گویی که پاسداران دلسوزی برای این میراث کهن و داشتههای پیشین نبودهایم.
الف) نمایی از وضعیت موجود
در شرایط کنونی دشواریهای برونمرزی بر فرش ایران از تحریم بدخواهانه آمریکا تا تحریمهای غیرمستقیمی که سد راه صادرات دستبافتههای ایرانی شدهاند از یک سو و تنگناهای درونمرزی از موانع گمرکی و بانکی تا تورم و موانع تعرفهای از سوی دیگر چنان شرایطی را رقم زدهاند که نه تنها تولید فرش دستباف شرایط مطلوبی را تجربه نمیکند بلکه صادرات آن نیز افت شدیدی داشته و در نتیجه اشتغال صدها هزار ایرانی با مخاطره مواجه شده است.
ب) ساختار و جایگاه تشکیلاتی
تلاشهای متعددی از سوی بخش خصوصی در قالب اتحادیهها، تعاونیها و انجمنهای تولیدی نظیر طراحان، ریسفروشان، رنگرزان، بافندگان، مرمتکاران، قالیشویان، فروشندگان و صادرکنندگان فرش دستباف طی سالیان متمادی انجام گرفته است. این در حالی است که جامعه متخصصین فرش دستباف در قالب دانشگاهها، انجمنهای علمی و پژوهشکدههای فرش، مطالعات کاربردی متعددی برای تولید دانش، پرورش دانشجویان و متخصصان این حوزه انجام میدهند.
ج) مرکز ملی فرش ایران
بخش دولتی با تمرکز فعالیتهای این حوزه در مرکز ملی فرش ایران تلاش دارد تا به یک مدیریت متمرکز دست یابد. انتظار آن است که با توجه به جمعیت بیش از ۲ میلیون نفری شاغلان مرتبط با فرش دستباف و جایگاه این کالا در میان صادرات غیرنفتی کشور و وسعت و پراکندگی آن در سراسر کشور و نیز وجوه مختلف اقتصادی، فرهنگی، تاریخی این هنر- صنعت، نهاد متولی آن دارای اختیار، اقتدار، بودجه و ساختار مناسبی باشد تا بتواند به نیازهای این بخش پاسخ دهد. کمترین مطالبه و از بدیهیات این حوزه آن است که فردی به ریاست نهاد متولی فرش کشور منصوب شود که با این هنر- صنعت آشنا باشد تا بتواند در فرصت محدود مدیریت، برخی از دردهای این بخش را التیام بخشد. بدیهی است رایزنی و مشورت با پیشکسوتان، دلسوزان، تشکلها و نهادهای فعال فرش کشور همسویی و هم افزایی در سیاستهای بخش دولتی و خصوصی را به همراه خواهد داشت و مدیریت دولتی را در گرههای تحریمی و اقتصادی با کندی مواجه نخواهد ساخت.
د) انجمن علمی فرش ایران
در همین راستا انجمن علمی فرش ایران با تکیه بر بیش از ۷۰۰ عضو دانشگاهی و متخصصین حوزههای مختلف فرش دستباف، نهادی که میکوشد با نگاهی علمی و برآمده از نهاد دانشگاه و تجارب هنرمندان و صنعتگران این دیار، یاور هنر- صنعت فرش دستباف باشد و در این سالها نیز به سهم خود کوشیده است تا با توسعه آموزش و پژوهشهای کاربردی گامهای ارزندهای را بردارد، آمادگی خود را برای ارائه مشورت و همراهی با آن مقام محترم در ترسیم نقشه راهی شایسته برای فرش ایران و ارتقاء سطح کیفی سیاستگذاریهای مرکز ملی فرش ایران اعلام میدارد.
هیئت مدیره انجمن علمی فرش ایران
دیدگاه ها