فرش در جهان

مزارع رنگارنگ فرش دستباف زیر آفتاب آنتالیای ترکیه جان می گیرند!

سایت اطلاع رسانی قرش ایران - کارپتور

فرش‌های دست‌بافت در مزارع برای استریل‌سازی و پاستلی شدن رنگها در زیر نور خورشید، مناظر بدیع، زیبا و رنگارنگی را در دؤشم آلتی (Döşemealtı)، منطقه تفریحی مدیترانه‌ای ترکیه در آنتالیا ایجاد می‌کنند.

سرویس اخبار خارجی کارپتور

همزمان با آغاز تابستان، کارخانه های قالیشویی و پرداخت، کارگران را بلافاصله پس از روزها کار سخت برای برداشت گندم، در منطقه دؤشم آلتی، که به‌خاطر فرش‌های دستبافش معروف است، برای پهن کردن فرش روی صدها هکتار زمین کشاورزی را بکار می گیرند. قالی‌ها و گلیم‌های معروف ترک، بافته شده بر دارهای بافندگی با نخ‌های رنگ‌شده با رنگزاهای طبیعی، از نقاط مختلف کشور به این منطقه آورده می‌شونداین فرش ها ابتدا شسته و سپس خشک می شوند پس از این مرحله، فرش‌ها در مزارع زیر نور خورشید و در گرمای سوزان بیش از 40 درجه سانتیگراد (108 درجه فارنهایت) پهن می‌شوند تا از شر آفات و میکروب‌های باقی‌مانده خلاص شوند و زیر تابش آفتاب، رنگ پاستلی بیشتری به خود بگیرند. در این دوره زمانی، مزارع کشاورزی میزبان هزاران فرش رنگارنگ گسترده شده در کنار هم ، جلوه بینظیری پیدا می کنند که توجه گردشگران و علاقه مندان به عکاسی را به خود جلب می کند.

نزدیک به 50 سال است که با فرا رسیدن فصل تابستان، "مزارع فرش" در منطقه دؤشم آلتی شکل گرفته است، شرکت های متعددی به کار آماده قالیشویی، مرمت، پرداخت و سازی فرش می پردازند و هر شرکت معمولاً حداقل 3000 تا 4000 فرش دارد که مرتباً شسته و آفتاب دهی می شوند. فرش‌ها در طول تابستان در مزارع باقی می‌مانند و رنگ‌ها تا اواسط شهریور ماه در زیر دمای سوزان بالغ می‌شوند. گرچه تحمل گرمای شدید هم برای ساکنان آنتالیا و هم برای کارگران مزرعه سخت است، ولی همین گرما و تابش خورشید، روند بلوغ رنگ را تسریع کرده و به آنها کمک می کند تا سریع‌تر قوام یابند، نتیجه چنین شرایطی برای کهنه نما شدن فرش ها و گلیم ها بسیار مفید و اثربخش است.

زیبایی طبیعی و روند بی نظیر خلق این فرش ها جذابیت خاصی به این منطقه می بخشد و آن را به مقصدی جذاب برای مسافران و علاقه مندان به عکاسی تبدیل می کند.

شرکت های بازرگانی فرش، این فرشهای قدیمی را از ولایات مختلف ترکیه جمع آوری کرده و پس از رفوگری، شستشو و آفتاب دهی در منطقه ی دوشم آلتی انتالیا، برای صادرات به کشورهای دیگر به ویژه آمریکا و اروپا صادر می کنند

با فرارسیدن تابستان و پایان فصل برداشت، شهروندان این منطقه از ترکیه قالی‌هایی را که با رنگ‌های طبیعی در مناطق مختلف کشور بافته‌ شده اند، پس از نظافت، پُرزگیری در زمین‌های وسیع کشاورزی پهن می‌کنند.

هر ساله تقریباً 25000 فرش از سرتاسر کشور به دؤشم آلتی فرستاده می‌شود تا تمیز، تعمیر و آماده سازی گردیده و در حدود 500 هکتار زیر نور خورشید پهن شوند.

چنین فرش هایی در غرب از ارزش بالایی برخوردار هستند و چندین برابر گران تر هستند. هر فرشی که در گندم زار برنزه می شود صاحبی دارد. عابران اجازه دارند روی این فرش ها راه بروند و در پیری آنها سهیم باشند. منطقه دؤشم آلتی معروف به خانه قالی‌های بافته شده با طراحی خاص، که ساده‌ترین نقوش هندسی را از طریق فرم‌های رسا با استفاده از رنگ‌های قرمز، قهوه‌ای، آبی و سبز ایجاد می‌کند . نام Dosemealti (دوزمه یا دوشمه به معنای سنگفرش) به جاده ای باستانی اشاره دارد که زمانی توسط بازرگانان دریای مدیترانه طی می شد.
 دؤشم آلتی در 55 دقیقه ای از شهر آنتالیا قرار دارد.

تقریباً 25000 فرش از سرتاسر کشور به دؤشم آلتی فرستاده می‌شود تا تمیز، تعمیر و آماده سازی گردیده و در حدود 500 هکتار زیر نور خورشید پهن شوند. در طی چند هفته فرش ها شسته، خشک و گردگیری می شوند و سپس در زیر گرمای سوزان آفتاب پهن می شوند. پس از یک ماه آفتاب گرفتن در مزرعه، فرش ها نرم و رنگ آنها محو و رام می شوند، سرانجام فرش ها برداشته و آماده فروش می شوند یا به صاحبانشان باز پس داده می شوند.

یک فرش آنتیک واقعی ترکیه از 100% نخ ابریشم بافته شده است. این فرش‌ها صاف‌ترین هستند، اما تشخیص آنها فقط با لمس امکان پذیر است. با کشف و افزایش تقاضای قالی های ترکی توسط علاقمندان اروپایی، ترک ها شروع به بافتن آن با پشم کردند.

در واقع آفتاب دهی فرش ها بخشی از فرایند تولید و تکمیل فرش محسوب می گردد. فرایندی که به آرام شدن رنگ های تند و ایجاد هارمونی بیشتری در رنگهای فرش می انجامد. استفاده از آب و هوای آفتابی این منطقه در کنار ظرفیت آماده زمین هایی که کشت سالانه آنان به پایان رسیده و تا نوبت کاشت بعدی بلااستفاده هستند، نشاندهنده نگاه و برنامه هوشمندانه تولیدکنندگان فرش ترکیه برای ایجاد جاذبه مضاعف فرش های دستباف تولیدیشان است. ظرفیتی که خود با توجه به آمیختگی هرچه بیشتر تولیدات با طبیعت بکر، به عنوان نقطه قوتی برای حضور موثرتر و قوی تر در بازارهای جهانی، با معرفی و تبلیغ گسترده این فرایند، به کار گرفته شده است.

آیا در کشور ما ایران نیز چنین بهره گیری های هوشمندانه ای مورد توجه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش قرار می گیرد؟

 

اگر این مطلب را می‌پسندید از طریق لینک‌های زیر در شبکه‌های اجتماعی به سایر علاقه مندان همرسانی کنید!

دیدگاه ها

  • وه ... که چه زیباست این سنت دیرین . در قدیم ایران نیز مراسم زیبای قالی شوران بود که در همین ایام محرم برگزار می‌شد و قالی ها را در کنار چشمه های کاشان می شستند و در آفتاب بر روی سنگ ها پهن می‌کردند و یا در یزد که بر روی پشت بام های گلی پهن می کردند و منظره بدیعی می آفریدند.

    درود و ادب ، مطلب بسیار جالبی است ، در ایران هم آفتاب دهی فرش های صادراتی انجام میشود و آخر تابستان که تابش و قدرت آفتاب در تهران کم میشود ، فرش ها را به یزد میفرستند تا از آفتاب بهره بهتری ببرند.

    روزگاری نه چندان دور صحن هر قالیشویی شاهد چنین رنگین کمانی بود .

نظرات شما:

  • نظرات حاوی هرگونه توهین و یا نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات به غیر از زبان فارسی و یا غیر‌مرتبط با مطلب، منتشر نمی‌شود.