مهارت های فرش سنتی منطقه فارس
سایت اطلاع رسانی فرش ایران - کارپتور
دهها شهر و منطقه ایران در قالی بافی از شهرت جهانی برخوردارند. اما چنین مهارت قابل توجهی در استان فارس در سال 2010 با نام «مهارت های سنتی قالی بافی در فارس» در فهرست میراث فرهنگی ناملموس بشریت یونسکو ثبت شد.
تاریخچه قالی بافی در فارس بسیار طولانی است و تاریخ دقیق آن مشخص نیست. مورخان به وجود فرش در مقبره کوروش در زمان حمله اسکندر به ایران اشاره می کنند.
قرن هشتم هجری قمری گویا اوج قالی بافی در منطقه فارس بوده است. در قرن نهم و دهم هجری قمری با حضور بیشتر طوایف قشقایی، خمسه و دیگر طوایف در این استان، قالی بافی در این منطقه رونق گرفت. این هنر تا به امروز ادامه یافت و به یکی از ویژگی های اصلی این منطقه تبدیل شد.
همچنین سبک زندگی عشایری تأثیر مستقیمی بر استفاده از عناصر طبیعت دارد. مردم این منطقه زیبایی هایی را خلق کردند و این زیبایی ها به تدریج در فرش های فارس پدیدار شد.
بافندگان عشایری از انواع بافندگی استفاده می کردند. به عنوان مثال بر خلاف بسیاری از مناطق، دار فرش بافی این منطقه بیشتر روی زمین و به صورت افقی است تا در هنگام کوچ به راحتی جابه جا شود.
فرش های فارس معمولاً طرحی ذهنی دارند و به صورت جفت یا تکی بافته می شوند. فرش اول را فرش سفارشی می نامند و قالی یا قالیچه با طرح فرش سفارشی یا با الهام ذهنی از طرح فرش سفارشی بافته می شود.
نقوش یا طرح های سنتی اغلب به صورت ذهنی بافته می شوند و ساختار هندسی دارند. مهمترین ویژگی این نوع فرش فارس، تقارن بافی است. فرش های فارس به صورت متقارن با نقوش سنتی از نیمه افقی یا عمودی خود بافته می شوند.
برای بافت قالی و فرش فارس، به گفته سازمان فرهنگی سازمان ملل متحد، پشم فرش توسط مردان محلی در بهار یا پاییز چیده می شود. سپس مردان دار بافندگی فرش را برپا می سازند - یک قاب افقی که روی زمین قرار می گیرد - در حالی که زنان پشم را روی چرخ های ریسندگی به نخ تبدیل می کنند. رنگهای مورد استفاده عمدتاً طبیعی هستند: قرمز، آبی، قهوهای و سفید که از مواد رنگزا، از جمله روناس، نیلی، برگ کاهو، پوست گردو، ساقه گیلاس و پوست انار تولید میشوند.
منطقه باستانی فارس نیز پارس یا پارس نامیده می شد، قلب امپراتوری هخامنشی (550–330 قبل از میلاد) بود که توسط کوروش کبیر تأسیس شد و پایتخت آن پاسارگاد بود. داریوش اول در اواخر قرن ششم یا اوایل قرن پنجم پیش از میلاد پایتخت را به تخت جمشید مجاور منتقل کرد.
دیدگاه ها