قوانین و مقررات

فرش دستباف ایران از شهریور امسال شناسنامه‌دار می‌شود!!

سایت اطلاع رسانی فرش ایران - کارپتور

مدیرعامل اتحادیه سراسری شرکت‌های تعاونی تولید کنندگان فرش دستباف شهری و روستایی ایران گفت:
برای اولین بار(!!؟) فرش دستباف ایران از شهریور امسال شناسنامه‌دار می‌شود و امکان بیمه کردن این محصولات صادراتی به وجود می‌آید
.

عبدالله بهرامی اظهار داشت: از سال 97‌ صنعت فرش دستباف با شوک تحریمی آمریکا مواجه شد‌ و ما امکان صادرات فرش ایرانی به آمریکا را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ از دست دادیم، همچنین تعهد ارزی ‌که برای صادرکنندگان فرش دستباف ایجاد شده بود، صادرات فرش از 500 میلیون دلار را به 50 میلیون دلار کاهش داد.

وی با بیان اینکه ‌سال گذشته صادرات فرش دستباف به 60 میلیون دلار رسید، افزود: فرش ایران به دلیل اینکه تاکنون شناسنامه نداشت، به صورت رسمی خرید و فروش و صادرات نمی‌شد و گاهی صادرات فرش ایران به نام تجار ترکیه، پاکستان، هند و سایر کشورها به بازار جهانی صادر می‌شد، اما قرار است از شهریور امسال برای فرش ایرانی شناسنامه‌ تهیه شود.

مدیرعامل اتحادیه سراسری شرکت‌های تعاونی تولید کنندگان فرش دستباف شهری و روستایی ایران در توضیح بیشتر گفت: شناسنامه فرش ایران شامل اطلاعاتی مانند مواد اولیه، کارگاه ساخت، محل ساخت، کیفیت، استاندارد و سایر مشخصات است و فرش ایران بعد از شناسنامه‌دار شدن، امکان بیمه‌شدن ‌دارد، در حالی‌که پیش از این امکان بیمه کردن محصول صادراتی فرش وجود نداشت و اگر محموله فرش دچار مشکل و یا سرقت می‌شد، امکان پیگیری نداشت و به همین دلیل محصول فرش ایرانی به نام تجار کشورهای رقیب مانند هند و پاکستان و حتی چین صادر می‌شد.

بهرامی اظهار امیدواری کرد، با شناسنامه‌دار کردن فرش ایران، جایگاه اصلی فرش به عنوان یک هنر بومی و ملی ایران به دست آید و محصول ایرانی از این پس به نام کشورهای خارجی صادر نشود.

وی اضافه کرد: صدور شناسنامه ‌با نشان GS1 تحت استاندارد سازمان بین‌المللی استاندارد خواهد بود که در سطح جهانی شناخته خواهد شد. یک کد رهگیری خواهد داشت که قابل رهگیری و پیگیری است و امکان بیمه کردن محموله فرش صادراتی ایجاد خواهد شد.

بهرامی درباره اینکه بر اساس مستندی از کشورهای آفریقا، محصول فرش ایرانی در آن کشور حضور داشت، درحالی‌که آنها تاجران ایرانی را ندیده بودند، گفت: این مسئله به خاطر نداشتن شناسنامه فرش بوده است، همچنین از قدیم تعدادی تاجر سنتی فرش بوده‌اند که متأسفانه با افراد جوان جایگزین نشده و هم‌اکنون شبکه صادرات و توزیع فرش در خارج از کشور به دست تاجران کشورهای همسایه مانند پاکستان، هند و ترکیه افتاده است.

وی اظهار امیدواری کرد با تهیه شناسنامه فرش ایرانی، علاوه بر به دست آوردن بازارهای خارجی، نام و نشان فرش ایرانی در کشورها برجسته می‌شود، امکان رهگیری و استفاده از ارزش افزوده در صنعت فرش و همچنین هویت ایرانی فراهم می‌شود.

بهرامی گفت: داشتن شناسنامه برای فرش ایران که بر روی محصول الصاق می‌شود می‌تواند از تقلب در این صنعت جلوگیری کند و هنر صنعت فرش ایرانی دوباره می‌تواند بازارهای خارجی را در یک رقابت سالم به دست آورد.

فرش ایرانی (persian rug) نماد ظرافت،‌هنر‌مندی،‌ زیبایی،‌ همرنگی با طبیعت و اصالت است،‌ اما صادرات سنتی و غیر‌حرفه‌ای از یک سو، نداشتن شناسنامه کیفیت و مالکیت معنوی از سوی دیگر و تحریم ظالمانه از دیگر سو، موجب شده است ‌محصول هنر دست فرش بافان ایران زمین به نام کشورهای رقیب تمام شود.

‌امروزه صادرات حرفه‌ای ایجاب می‌کند که محصول اصیل هنر صنعت فرش ایران با شناسنامه فنی و اصالت همراه باشد و صادرات هنر ایرانی به نام سرزمین ما باشد و بتوان به جایگاه دوران طلایی فرش ایران در دنیا دست پیدا کنیم، از طرفی تولید مطابق ذوق و سلیقه مشتری امروزی هم عامل مهمی در حفظ جایگاه هنر صنعت فرش ایران دارد.

 

 توضیح کارپتور:
اینکه مدیرعامل اتحادیه چه تصوری از شناسنامه در ذهن دارد و آنچه قرار است از شهریور ماه سال جاری عملی شود دارای چه مختصات و ویژگی هایی است در این مصاحبه ذکر نگردیده است. تنها به موضوعاتی اشاره شده که بعضا نادرست و مبالغه آمیز است. هر از گاه موضوع شناسنامه دار کردن فرش ایرانی به امری جذاب و سوژه مصاحبه های مدیران بدل می گردد و در پاره ای از موارد نیز به صرف وقت، انرژی و اعتبارات مالی بی حاصل منجر می گردد. خلاف اظهار آقای بهرامی، این نه تنها اولین باری نیست که از این دست برنامه های مطالعه نشده شناسنامه دار کردن فرش مطرح می شود بلکه سوابق اقدامات مشابه و توام با زیان و دردسر تولیدکنندگان و صادرکنندگان موجود است. بهتر است دوستان بجای سرگرم کردن و معطل کردن دستاندرکاران به رفع موانع و چالش های اصلی تولید و صادرات فرش دستباف ایرانی بیاندیشند و با ارایه طرح ها و برنامه های بیحاصل موانع تازه بر سر راه تولید و تجارت فرش قرار ندهند. آنچه این دسته از مدیران پیرامون شناسنامه فرش گفته و م یگویند متضمن هیچ یک از ادعاهای ذکر شده در خبر فوق نیست. در این باره بزودی طی گزارشی بیشتر سخن خواهیم گفت.

اگر این مطلب را می‌پسندید از طریق لینک‌های زیر در شبکه‌های اجتماعی به سایر علاقه مندان همرسانی کنید!

دیدگاه ها

  • هنوز دیدگاهی ثبت نشده است!

نظرات شما:

  • نظرات حاوی هرگونه توهین و یا نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات به غیر از زبان فارسی و یا غیر‌مرتبط با مطلب، منتشر نمی‌شود.