صادرات فرش دستباف ایرانی تقریبا صفر شده است. همین اتفاق کافی بود تا برخی تولیدکنندگان به دلیل نبود تقاضا از چندی پیش دست از تولید فرش دستباف بکشند. در حال حاضر نیز تولید و صادرات فرش دستباف در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. در همین زمینه عضو هیات مدیره اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف گفت: کاهش تولید و صادرات تبعات زیادی برای این کالای غیرنفتی داشت. نخست آن که بخشی از روستاییها برای کسب درآمد به شهرها مهاجرت کردند. در ثانی گروهی از مرمتکاران و رفوکاران کشور را به مقصد کشورهای خارجی ترک کردند.
مرتضی میری به تجارتنیوز توضیح داد: مرمتکاران به دلیل فرشهای برگشتی ماده ۱۲۱ آییننامه اجرایی قانون گمرکی که میخواهند سرویس و رفو شوند تصمیم جدیدی گرفتهاند. فرشهای دستباف ایران که برای رفوکاری یا سرویس به ترکیه و پاکستان صادر میشدند برگشت میخورند و از اینرو مرمتکاران ایرانی به ترکیه مهاجرت کردند.
او ادامه داد: آمار دولت مبنی بر میزان تولید را قبول نداریم. چرا که این کالا در روستاها، مناطق دورافتاده و توسط اقشار آسیبپذیر تولید میشود. البته تولید فرش به دلیل پراکندگی نقاط مختلف قابل محاسبه و رصد دقیق نیست.
کاهش قابل توجه تولید فرش دستباف
میری بیان کرد: پیشران فرش دستباف و اشتغال این بخش به صادرات بستگی دارد. بنابراین چون صادرات این کالا در سالهای اخیر کاهش قابل توجهی داشت، بنابراین تولید این کالا به شکل معنادار و خطرناکی کم شد.
او افزود: علت کاهش تولید فرش دستباف این است که فرشهای تولیدی باید فروخته شوند. وقتی فرش دیگر بازار صادراتی به آن معنا ندارد، بنابراین تولید هم متوقف میشود.
میری با انتقاد از مسئولان این صنعت تاکید کرد: نوع نگاه مسئولان به صنعت فرش باعث کاهش صادرات، تولید و اشتغال شد. اگر قرار شود سیاستهای این صنعت از مرکز ملی به میراث فرهنگی منتقل شود این کاهش صادرات و تولید تداوم مییابد.
پیشتر مرتضی میری، عضو هیات مدیره تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش به ایسنا گفته بود: کاهش صادرات فرش ناشی از وضعیت تحریمها و تصمیمات داخلی است. در هشت ماه امسال، ۳۹ میلیون دلار فرش به وزن ۲۵۰۰ تن صادر شد.
دیدگاه ها